Wicca kommer til Danmark: Ann og Lorjanar Coven


Lorjanar er det ældste coven i Danmark. Lorjanar Coven blev startet i slutningen af 1990’erne af Ann Poulsen, som var den første danske præstinde i Wicca. Ann blev indviet i Nordjylland af en engelsk ypperstepræst og en norsk ypperstepræstinde. Lorjanar er et coven indenfor den Gardnerianske og Alexandrianske heksekunst; disse traditioner sammenfattes og beskrives ofte som ‘traditionel’ eller ‘initiatorisk’ Wicca.

 

Ann var født i København i 1949 og opvoksede i en arbejderfamilie på Nørrebro. Som ung pige blev Ann opdaget af en dramaturg, som ville have hende ind på Det Kongelige Teater. Desværre modsatte Anns far sig ideen om en uddannelse i teaterverdenen, og Ann blev i stedet sat til at arbejde som stuepige på en herregård. Som voksen blev Ann en del af 70’erne og 80’ernes ‘kreative miljø’ i København, hvor hun blandt andet stiftede venskab med personer som digteren Dan Turell. Ann boede på Israels Plads mens hun til dagligt ejede og drev en kunst- og rammebutik i Pisserenden.


Ann arbejdede også i mange år som pædagog og var desuden oplært i både psykoterapi og psykodrama. I begyndelsen af 90’erne flyttede hun til Tromsø i Norge for at arbejde som terapeut i behandlingen af stofmisbrugere. Det var i forbindelse med sit terapeutiske arbejde i Norge, at Ann kom i kontakt med både norske og engelske hekse i Wicca. Efter tre år i det arktiske nord, flyttede hun tilbage til Danmark og bosatte sig på en gammel gård beliggende mellem Jammerbugten og Limfjorden.

 

Anns gård – ‘Koglegården’ som den kaldtes – blev med årene til omdrejningspunkt og hjemsted for heksekunst, og søgere fra nær og fjern kom til Anns hjem for at blive oplært og søge om indvielse. Wicca voksede således langsomt i Danmark med fodfæste på Koglegården. De fleste indviede hekse i dagens Danmark stammer fra Lorjanar og var oplært af Ann, om end ikke alle længere er en del af covenet; foruden Lorjanar findes der i dag også andre covens i Danmark. Nogle hekse vælger også at praktisere solitært.

 

Ann døde pludseligt i 2013 efter en kort periode med sygdom. Hun blev 63 år. Ann efterlod sin voksne datter, sin mor og søster, samt sit coven og mange andre nære venner. Lorjanar Coven eksisterer fortsat i dag og består af medlemmer fra både Danmark, Norge, Tyskland og England.

 

I 2016 startede Lorjanar en fælles samling for alle indviede i Danmark og interesserede søgere. Samlingen afholdes årligt og arrangeres skiftevist af etablerede deltagere.